Dziedzictwo kulturowe, Ukraina, Zabawy

Kutia – wspólne świętowanie

Jak już wiecie Bajka „Na Dachu Cerkwi” powstała w okolicach prawosławnego Bożego Narodzenia. Możliwe, że słuchając o przysmakach, jakie babcia Amalia przygotowała na świąteczny wieczór, zaczęliście się zastanawiać, jak te potrawy smakują.
Przygotowanie z dzieckiem pampuszek (bułeczek), pierogów z serem czy szuliku z miodem nie jest nierealne, ale wydaje się bardzo wymagające. Chcąc mieć pewność, że serce Waszego dziecka będzie zdobyte, a Ukrainę oraz prawosławne święta zapamięta w miły sposób, zachęcam do wspólnego przyrządzenia smacznej i słodkiej kutii.

Slownik 3 4

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 4-5 łyżek miodu
  • Duża garść bakalii: rodzynek, orzechów, migdałów, cienko pokrojonej suszonej moreli, orzecha włoskiego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (opcjonalnie*)
  • dwie łyżki masła do smażenia ( opcjonalnie*)

Krok 1 - dla dorosłych

Pszenicę wypłukać oraz zalać wrzącą wodą na 6 do 12 godzin.

Następnego dnia zagotować w tej samej wodzie, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (3-4 godziny). Na koniec znów odcedzić i przesypać do miseczki.

Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć 1-2 razy w maszynce (im gęstsze sito, tym lepiej).

Krok 2 - z dziećmi

Bakalie pokroić lub połamać na mniejsze kawałki.

Przygotowane bakalie podsmażać na maśle przez ok. 1 minutę.

Dodać miód i cukier puder, i smażyć kolejne 2-3 minuty ciągle mieszając (nie za długo, żeby nie przypalić).

Do całości dodać masę makową oraz pszenicę. Podsmażać jeszcze 1-2 minuty.

Kutię przesypać do miski. Można podawać na gorąco lub schłodzoną ze śmietanką.

Smacznego!

Powiązane