Materiały wideo i prezentacje
Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania
Na zakończenie pierwszego dnia Konferencji odbył się pokaz kulinarny zero waste marki Electrolux, przygotowany przez szefa kuchni Tomasza Królikowskiego. Zaprezentowane zostało przygotowanie „mięsa roślinnego”, obróbka warzyw, orientalny olej z ziołami, regeneracja dania. Uczestnicy konferencji mieli okazję skosztować pyszne roślinne klopsiki z pieczonymi warzywami i dressingiem orientalnym. Zachęcamy do odtworzenia tych pyszności w domowych warunkach.
Materiały edukacyjne
Do pobrania dostępny jest przewodnik po zrównoważonym rozwoju, który powstał we współpracy z naszymi partnerami z Czech (Lipka), Słowacji (Daphne) oraz Ukrainy (Yurashky). Przewodnik zawiera ponad 70 zróżnicowanych zadań dla dzieci na 6 wybranych tematów Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG 12 – Segregacja odpadów i recykling, SDG 6 – Mała retencja, SDG 15 – Bioróżnorodność oraz Ochrona pszczół, SDG 14 – Ochrona zagrożonych gatunków, SDG 13, Działania na rzecz klimatu). Zapraszamy do wykorzystania materiałów i szerzenia wiedzy o zrównoważonym rozwoju wśród najmłodszych.
Program
Wizyty studyjne
W pierwszym dniu konferencji odbyły się wizyty studyjne do siedzib naszych partnerów:
- Edukacja na rzecz różnorodności biologicznej, WWF
- Jak szkolne ulicy tworzą zrównoważone miasta, Rodzic w mieście
- Bioróżnorodność łąki zalewnej i jej potencjał edukacyjny, Pawilon edukacyjny „Kamień” oraz Zarząd Zieleni m.st. Warszawy
Program w języku polskim można pobrać TUTAJ