Plastyka, Rośliny i Zwierzęta

Żywieniowa mozaika

W 100 g fasoli białej znajduje się aż 19 g białka, czyli niemal tyle samo, co w takiej samej ilości piersi z kurczaka. W ugotowanym jajku na 100 g jest go nieco mniej, 13 g. Rośliny strączkowe stanowią dobrą alternatywę dla mięsa. Białko zawarte w fasoli jest łatwo przyswajalne. Ponadto fasola bogata jest w witaminę B, niezbędną do dobrego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego.

W pracy plastycznej wykonamy obrazek ilustrujący fasolę, wykorzystując skorupki po jajkach. Przyczepiony na lodówce będzie nam przypominał, o tym z jakich produktów spożywczych najlepiej czerpać białko.

Jeśli po wykonaniu pracy zostaną wam nieużyte skorupki, możecie je pokruszyć i nakarmić nimi domowe ptactwo lub rozsypać je pod roślinami ogrodowymi, by użyźnić ziemię.

Cel:

– Zapoznanie dzieci z alternatywnymi dla mięsa źródłami białka

– Nauczenie dzieci korzystania z wszystkich elementów produktów spożywczych i nie marnowania ich

Czas: 30 minut

MATERIAŁY

  • fasola.załącznik 2.1
  • papier A4
  • skorupki po jajkach
  • klej
  • flamastry
  • farby do barwienia jaj (opcjonalnie)

Przebieg zadania

  1. Zbieramy skorupki po jajkach. Najlepiej jak najjaśniejsze. Myjemy je w letniej wodzie. *Jeśli na zabawę plastyczną będziemy dysponowali małą ilością czasu, możemy skorupki zabarwić na zielono przy pomocy farb do jaj.
  2. Drukujemy obrazek fasola.załącznik 2.1.
  3. Kolorujemy flamastrem na zielono zewnętrzną część skorupek.
  4. Smarujemy klejem powierzchnię strąków fasoli na obrazku.
  5. Kruszymy skorupki na drobniejsze części i przykładamy na posmarowane klejem powierzchnie.
  6. Flamastrami kolorujemy pędy i liście fasoli. 
14.11 Dzien Czystego Powietrza 1 E1668703355599
NSZ
Logo Fundacji Veolia Polska

Post powstał w ramach projektu współfinansowanego ze środków Fundacji Veolia Polska oraz Deutsche Bundesstiftung Umwelt przy współpracy z Naturschutzzentrum Oberlausitzer Bergland.

Zobacz więcej