Rośliny i Zwierzęta, Zabawy

Co jeśli nie mięso? Memory

Wydział Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda zachęca do komponowania posiłków tak, by służyły ludzkiemu zdrowiu i środowisku. Według przeprowadzonych przez niego niezależnych badań połowę naszej codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Przy czym z tej połowy ¾ powinno przypadać na warzywa, a ¼ na owoce. Po jednej czwartej ogółu spożywanych co dzień produktów powinny stanowić źródła węglowodanów i białka. Należy także pamiętać o nawadnianiu organizmu.

W grze w memory nauczymy się odnajdywać wartościowe produkty i odpowiednio komponować posiłki. Smacznego!

Cel:

– Wyrobienie nawyku właściwego komponowania posiłków, z uwzględnieniem białka roślinnego

– Nauka liczenia do pięciu

Czas: 20 minut

MATERIAŁY

  • plansza talerz. załącznik 3.1
  • żetony produkty spożywcze. załącznik 3.2

Przebieg gry

Gra dla 2 drużyn lub 2 graczy:

  1. Wyświetlamy na tablicy multimedialnej lub drukujemy na dużym formacie planszę talerz (załącznik 3.1).
  2. Drukujemy i wycinamy żetony produktów spożywczych do gry załącznik 3.2. Rozkładamy je wymieszane obrazkiem do dołu.

Zasady

– Grę rozpoczyna młodsza osoba lub drużyna, w której jest najmłodsze dziecko.

– Zadaniem gry jest zapełnienie talerza przez dobieranie par na zasadzie memory. W odróżnieniu od standardowej gry, po odkryciu pary, zawodnik zabiera sobie tylko jeden żeton z właściwie odkrytej pary. Drugi żeton ponownie zakrywa i zostawia w tym samym miejscu. Każdy obrazek występuje trzykrotnie, więc nadal pozostaje możliwość znalezienia dla niego pary.

– Wygrywa drużyna/osoba, której jako pierwszej uda się zebrać żetony produktów spożywczych, zgodnie z kolorami wskazanymi na planszy talerz (4 żetony o zielonym tle, 3 o żółtym, 3 o niebieskim, 2 o czerwonym).

 

Na żetonach zobrazowano: jabłko, borówkę, malinę, burak, rzodkiewkę, cukinię, marchewkę, seler naciowy, fasolę, groch, tofu, soczewicę, makaron, kaszę gryczaną, ryż, piecz

Post powstał w ramach projektu współfinansowanego z Deutsche Bundesstiftung Umwelt przy współpracy z Naturschutzzentrum Oberlausitzer Bergland.

Zobacz więcej