Kultura i Religia, Zabawy

Sajgonki – wietnamska tradycja w sercu Warszawy

Sajgonki – to popularne u nas danie, choć wcale nie pochodzi z Polski, a z dalekich Chin, skąd powędrowało dalej na Południe, do krajów Azji Południowo-Wschodniej. Oryginalna nazwa dania w polskim tłumaczeniu brzmi „wiosenne rolki”; w Polsce jednak przyjęła się nazwa „sajgonki”, ponieważ przyszły do nas wraz z wietnamskimi imigrantami i nazwa dania nawiązuje do dawnej stolicy Wietnamu czyli Sajgonu.

Sajgonki kształtem przypominają nasze polskie krokiety, tylko że tradycyjne pszenne ciasto zastąpione jest ich wypadku cieniutkim papierem ryżowym. Sajgonki występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań – mamy więc sajgonki smażone, albo na surowo, ba! nawet z nadzieniem krewetkowym i najbardziej popularne – z nadzieniem mięsno-warzywnym.

Uważa się, że sajgonki były kiedyś sezonowym jedzeniem spożywanym szczególnie na wiosnę. Pierwowzór sajgonek był nadziewany świeżymi warzywami, co było przyjemną odmianą po sycącym jedzeniu w długie zimowe miesiące.

Teraz czas na własne sajgonki! W Internecie znajdziecie wiele wersji sajgonek, nawet na słodko, my natomiast proponujemy wersję tradycyjną, z wiosennymi warzywami.

Produkty, które potrzebne są do ugotowania sajgonek i sosu

PRODUKTY

  • papier ryżowy (zwykle sprzedawany jest po 10 szt. w opakowaniu)
  • cienki makaron ryżowy
  • pół papryki żółtej i czerwonej
  • jedna łodyżka selera naciowego
  • kilka liści kapusty białej lub modrej
  • pół marchewki
  • garść mięty i kolendry
  • olej do smażenia

SOS

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • trochę startego imbiru albo czosnku
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki wody

Krok 1

Najpierw przygotujcie składniki. Marchewkę trzeba oczyść, liście kolendry i mięty oskubać, a makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pokrójcie wszystkie warzywa w cienkie paseczki. Przy czym krojenie lepiej zostawić dorosłym.

W letniej wodzie zamoczcie krótko (wystarczy 1 sek.) arkusz papieru ryżowego, rozłóżcie go na blacie albo papierze do pieczenia i zostawcie na kilka sekund, aż nieco zmięknie. Kiedy arkusz zrobi się przezroczysty i elastyczny, przy krawędzi wyłóżcie trochę makaronu ryżowego, kilka paseczków każdego ukrojonego warzywa oraz kilka listków ziół.

Krok 2

Zaczynajcie powoli, ostrożnie zawijając rolkę. Zawartość powinna być dobrze ściśnięta, więc najpierw podnieście do góry krawędź, przy której zostało ułożone nadzienie, tak żeby papier przykrył i ścisnął zawartość rolki. Teraz zawińcie boki arkusza do środka, kontynuujcie rolowanie, aż powstanie rolka. Pierwsza sajgonka może Wam się nie udać, ale nie trzeba się poddawać; to zadanie nie jest tak trudne, jakim się wydaje na początku. Najważniejsze – nie moczcie papieru ryżowego zbyt długo, nadmiar wody spowoduje jego rozerwanie, wtedy zawartość sajgonki wysypie się na zewnątrz.

Krok 3

Składniki nadzienia sajgonek są kwestią gustu i jeśli akurat jakiegoś składnika nie lubicie, możecie go zastąpić innym, który sprawi Wam przyjemność. Sajgonki zawsze są jadane z sosem. Odmian sosów wykorzystywanych do sajgonek również jest całe mnóstwo. Do spróbowania wersji tradycyjnej, po prostu wymieszajcie wszystkie składniki zestawione w przepisie. I gotowe, smacznego!

Jeśli chcecie porównać swoje sajgonki z autentycznymi sajgonkami przyrządzonymi przez Wietnamczyków, koniecznie wykorzystajcie naszą aplikację Tup Tup po Warszawie i odwiedźcie Bar Bong Sen na Powiślu!

Powiązane

Comments (1)

  1. Anka:

    U nas cała rodzina bardzo lubi sajgonki 🙂 Ale najczęściej zamawiamy je z knajpki (Udon Noodle Bar w Warszawie), zawsze mi się wydawało, ze przepis jest bardzo skomplikowany a tu niespodzianka, chyba spróbuje wykonać sama 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.