W polskich domach najczęściej wyrzucamy suchy chleb, zepsute warzywa i owoce. Według danych Banków Żywnościowych 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. W Polsce co roku marnuje się 4,8 mln ton żywności i to właśnie my odpowiadamy za 60% wyrzucanego jedzenia. To duży problem, ponieważ to jedzenie mogłoby trafić do osób, które go potrzebują najbardziej. Dodatkowo należy doliczyć koszty pracy, energii i wody, które zostały włożone w produkcję zmarnowanej żywności. Jest to temat, który koniecznie powinniśmy omawiać w przedszkolach i szkołach podstawowych, uczyć dzieci gospodarności i pokazywać możliwości ograniczenia odpadów w kuchni.

Tym samym pozostajemy w temacie Zero Waste w kuchni. Przygotujemy pyszny deser z czegoś, co zazwyczaj trafia do zlewu. Upieczemy bezy z aquafaby, czyli wody z ciecierzycy, ale też z niektórych rodzajów fasoli i innych roślin strączkowych. Może to być zarówno woda pozostała w puszce, jak i woda z gotowania. Z aquafaby można przygotować wiele pyszności, m.in.: kremy do ciast, puszyste desery, „bitą śmietanę”, lody o najróżniejszych smakach. Dziś rozpoczniemy przygodę z aquafabą od upieczenia wegańskich bez.

Cele

  • pokazanie możliwości gotowania Zero Waste
  • ugotowanie pysznego deseru, który spodoba się każdemu dziecku 

Czas: 1,5 godziny

Produkty na przygotowania bezy zero waste: cukier, śmietanka, ciecierzyca, cukier puder, cytryna, borówki, papaja

MATERIAŁY

(wystarczy na 10-15 porcji):

  • 100 ml aquafaby (mniej więcej tyle mieści jedna puszka ciecierzycy)
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka soku cytryny
  • starta skórka cytryny
  • mikser
  • rękaw kucharski
  • papier do pieczenia albo sylikonowa podkładka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • cukier zwykły (ilość zależy od tego, jak słodki deser chcielibyśmy uzyskać)
  • świeże owoce lub jagody





Przebieg zadania

Nauczyciel otwiera puszkę z ciecierzycą i przecedza zawartość przez sito. Ciecierzycę będzie można wykorzystać do kotlecików, falafeli, humusu albo innych wytrawnych potraw, a woda po cieciorce przyda się do przyrządzenia pysznego deseru. Dzieci wlewają aquafabę do miksera i nie przerywając miksowania, stopniowo dodają przesiany cukier puder. Miksować należy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Na koniec można dodać odrobinę soku i startą skórkę z cytryny.

Nauczyciel przekłada masę do rękawa kucharskiego, a dzieci wyciskają okrągłe placuszki (gniazdka) lub piramidki (wersja bez bitej śmietany) na papier do pieczenia. Nauczyciel wkłada bez do piekarnika rozgrzanego do 130˚C i pozostawia je tam do całkowitego wysuszenia (zajmie to około godziny). Gdy bezy będą łatwo odchodzić od papieru, można je wyjmować z piekarnika.

W tym czasie dzieci ubijają śmietankę wraz z cukrem. A po wyjęciu bez z piekarnika i ich wystudzeniu, dekorują je bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jeśli jakieś bezy zostaną, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – pozostawione wolno na stole chłoną wilgoć i stają się miękkie.

14.11 Dzien Czystego Powietrza 1 E1668703355599
NSZ
logo interzero

Post powstał dzięki finansowaniu Interzero Organizacja Odzysku S.A. w ramach projektu współfinansowanego z Deutsche Bundesstiftung Umwelt przy współpracy z Naturschutzzentrum Oberlausitzer Bergland.

Zobacz więcej