Warto powiedzieć głośne „nie” dla oleju palmowego, ponieważ jego produkcja jest jednym z głównych czynników wycinania lasów deszczowych, co prowadzi do dewastacji naturalnych siedlisk orangutanów i innych zagrożonych gatunków. Niszczenie lasów powoduje również emisję dużych ilości gazów cieplarnianych i zwiększa ryzyko wystąpienia pożarów, co ma negatywny wpływ na klimat i bioróżnorodność. Ponadto, w procesie produkcji oleju palmowego często stosuje się nieetyczne praktyki, takie jak wykorzystywanie pracy dzieci i niewolnictwa. Dlatego ważne jest, aby unikać produktów zawierających olej palmowy i promować alternatywne źródła żywności i produktów codziennego użytku, które nie przyczyniają się do niszczenia środowiska i łamania praw człowieka.
Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i biopaliwowym. Może występować w produktach takich jak: margaryna, czekolada, ciastka, batony, chipsy, wafle, zupki instant, przyprawy, galaretki, mrożona pizza, lody, a także w niektórych rodzajach mydeł, szamponów, balsamów do ciała i past do zębów. Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy produkt spożywczy lub kosmetyczny zawiera olej palmowy, a jego obecność zawsze jest oznaczona na etykiecie.
Nauczenie dzieci czytać etykiety produktów spożywczych jest ważne, aby pomóc im wybierać zdrowe i odpowiednie dla nich produkty. Proponujemy zagrać z dziećmi w grę, która pomoże im odszukać produkty bez oleju palmowego.
Dodatkowo warto poprosić dzieci, aby wybrali się z rodzicami na zakupy i przyjrzeli się prawdziwym etykietom różnych produktów, sprawdzając czy zawierają one olej palmowy.
Czas trwania: 25 minut
Cel: utrwalenie wiedzy na temat szkodliwości produkcji oleju palmowego dla środowiska orangutanów
Przebieg zadania
Gra polega na tym, że dzieci mają przed sobą dwa obrazy: jeden przedstawiający piękny las deszczowy, a drugi las płonący. Następnie w losowej kolejności przedstawiane są im obrazki różnych produktów spożywczych. Niektóre z nich zawierają olej palmowy, a inne nie (świadczy o tym mały znaczek z przekreśloną palmą). Dzieci mają za zadanie dopasować obrazki produktów bez oleju palmowego do obrazu lasu deszczowego, a obrazki produktów z olejem palmowym do obrazu lasu płonącego.
W ten sposób dzieci uczą się, jak odróżnić produkty zawierające olej palmowy, a także jakie konsekwencje ma jego nadmierna produkcja dla lasów deszczowych i środowiska naturalnego. Z kolei wyprawa do sklepu wspólnie z rodzicami będzie okazją do nauki czytania etykiet i rozpoznawania różnych składników w produktach spożywczych. Poprzez taką zabawę dzieci mogą zacząć myśleć o tym, jakie produkty kupują i jakie konsekwencje ich wybory mają dla środowiska i innych istot na ziemi.


Post powstał w ramach projektu współfinansowanego z Deutsche Bundesstiftung Umwelt przy współpracy z Naturschutzzentrum Oberlausitzer Bergland.