Najczęściej spotykane na świecie są góry fałdowe. Należą do nich np. Karpaty, Alpy, Himalaje. Powstają one w wyniku fałdowania, czyli ruchów polegających na ściskaniu się i wypiętrzaniu się skał, w wyniku kolizji płyt kontynentalnych.
Przy pomocy eksperymentu przekonajcie się, jak ciekawy to proces.
Cel:
– Poznanie przez dzieci procesu fałdowania gór.
Czas: 15 minut

MATERIAŁY
- wafle tortowe lub chrupki chlebek
- gęsty jogurt
- talerz
- łyżeczka
- fartuszek (opcjonalnie)
Przebieg zadania
Nauczyciel przygotowuje dla każdego dziecka talerzyk z odrobiną jogurtu, wafel i łyżeczkę. Demonstruje przebieg eksperymentu, wykonując go pierwszy raz jako pokaz.
- Na talerz wylewamy odrobinę gęstego jogurtu i rozsmarowujemy go na całą powierzchnię talerza.
- Kładziemy na jogurt wafel i ściskam z dwóch stron ku sobie.
- Obserwujemy jak wafel pęka, a jego części nakładają się na siebie.
- Czym dłużej trzymamy wafel na jogurcie, tym bardziej nim nasiąka, kształty stają się coraz bardziej obłe.
Po obserwacji, dzieci mogą eksperymentować samodzielnie. Warto wybrać produkty, których smak jest lubiany przez dzieci, by po wykonaniu zadania, zechciały spałaszować powstałe masywy.


Post powstał w ramach projektu współfinansowanego z Deutsche Bundesstiftung Umwelt przy współpracy z Naturschutzzentrum Oberlausitzer Bergland.