Nie dla głodu, Wiedza

Książki o jedzeniu – nasza mini lista

Dzisiaj trochę o książkach dziecięcych, które w jakiś sposób nawiązują do kwestii jedzenia, ale trochę w niestandardowy sposób. Zastanawialiście się czym jest dla Was jedzenie? Z pewnością nie jest to tylko kwestia zaspokajania głodu. Czasem jest to powód do rozmyślania o kulturowych aspektach jedzenia, o ewolucji człowieka, o historii ludzkości. Ta przygoda może być naprawdę fascynująca. Mówiąc o jedzeniu nie możemy pominąć kwestii podziałów społecznych oraz świadomej konsumpcji. Przejrzeliśmy  propozycje książek w Polsce, które opowiadają dziecku o kwestiach zrównoważonej konsumpcji, niedożywieniu, kulturowych tradycjach kulinarnych. Niestety propozycji tych nie ma dużo. Daleko nam do rynku książki anglojęzycznej, więc jeżeli czytacie dzieciom książki po angielsku, na blogu The Barefoot Mommy znajdziecie kilka propozycji, z których warto skorzystać.

Pierwszą pozycją, która bez dwóch zdań powinna się znaleźć na naszych półkach to –  „Co się dzieje jak się nie je?” autorstwa Aleksandry Szkody, wydawnictwo Polskiej Akcji Humanitarnej. Jest to książka, która wprost odnosi się do tematu SDG 2, czyli Zero Głodu. Mimo, że temat jest bardzo poważny, książka jest dość zabawna. Autorce udało się pokazać trudny temat w sposób niebanalny i przystępny dla dziecka. Książka uczy też tolerancji, pokazuje różnorodność kultur i tradycji, ale przede wszystkim uczy szacunku do jedzenia. Dodatkową wartością książki jest to, że zyski ze sprzedaży książki zostały przeznaczone na cele statutowe PAH, a więc na dobrą sprawę. Tą książeczkę będziecie mogli wygrać w naszym konkursie, który ogłosimy w tym tygodniu, śledźcie nasz profil na Facebook’u!

Drugą propozycją konkursową będzie książka Alexandra Maxeinera i Anke Kuhl wydawnictwa Czarna Owieczka, „To wszystko jest pyszne!”. To lektura dla młodszego czytelnika. I choć na okładce wskazany jest wiek +6, myślę że śmiało możemy spróbować zapoznać z treścią książki dzieci w młodszym wieku. Książka z dużą dawką humoru, obficie ilustrowana. Zawiera mnóstwo ciekawostek, tych poważnych i tych z przymrużeniem oka. Mamy tu informacje o jedzeniu jako takim, jaki ma smak (i dźwięk), o różnych gustach ludzi, o zagrożeniu niezdrowym żywieniem, o obyczajach kulinarnych w różnych krajach świata, obyczajach dobrego zachowywania przy stole, ale też informacje o zjawisku niedożywienia w różnych krajach, czy odpowiedzialnej konsumpcji. Książka to małe kompendium wiedzy, które daje dziecku wgląd w temat jedzenia i tematy z nim związane.

I ostatnia książka na dziś, która nie jest bezpośrednio związana z jedzeniem, ale nawiązuje do tematu zrównoważonej konsumpcji i podziałów społecznych. Ilustracje do książki Iwony Chmielewskiej „Cztery zwykłe miski” powstały z materiałów używanych, starych i nikomu niepotrzebnych. Autorka tym samym dała nowe życie temu, co miało wylądować na stercie śmieci. Historia książki opiera się na wizerunkach dwóch kół, które po przecięciu tworzą cztery zwykłe miski. Miski te mogą być jednocześnie parasolkami albo okularami słonecznymi, można je używać do nauki liczenia lub nauki alfabetu, można też wykorzystać do pokazania, że jedni mają dużo, a inni – mało. Piękne jest też zakończenie książki, o którym mówić nie będziemy. Sama książka to arcydzieło artystyczne, ilustracje są minimalistyczne, ale bardzo wymowne, tekst oszczędny, ale treść, która w nim jest zakodowana – daje powód do zadumy i dobrą bazę do rozmowy z dzieckiem. Książka jest świetna! Pozycja obowiązkowa na liście lektur szkolnych.

Powiązane